Naše ořechová směs je MIX 5 nejoblíbenějších naturálních oříšků: jader kešu, lískových jader, hnědých i loupaných mandlí a para jader. Dohromady tvoří neodolatelný oříškový mix.
Ořechy jsou pro naše zdraví nepostradatelné. A nejen to. Báječně chutnají a některé moučníky nebo vánoční cukroví si bez nich nedokážeme vůbec představit. Jsou skvělou zásobárnou důležitých živin. Pokud je mlsáte pravidelně, stoprocentně se to projeví i na vaší kondici a celkovém zdraví.
Zdravé a chutné mlsání
K největším přednostem ořechů patří vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Možná jste slyšeli, že ořechy patří ke kalorickým bombám a bojíte se, že ztloustnete. Tyto obavy jsou zbytečné. Ořechy obsahují především nenasycené mastné kyseliny, bez kterých naše tělo tak jako tak neobejde, protože jde o zdravé pohonné látky.
Ořechy pod drobnohledem
Dostatek vápníku potřebujeme všichni, i když je pravda, že s věkem se tato potřeba různě mění. V ořeších je ho dost, a navíc se lépe vstřebává než ten, který přijímáme prostřednictvím mléčných výrobků. Také zinek je důležitý pro zdraví, ale i pro krásu, zejména pleti, vlasů a nehtů. Kromě toho se podílí na celé řadě zcela zásadních metabolických procesů.
K dalším nepostradatelným minerálům a stopovým prvkům se řadí hořčík, železo, fosfor, draslík, měď, selen, mangan a fosfor. Rovněž výčet vitamínů, které mají klíčový vliv na naše fyzické a psychické zdraví, a najdete je v oříšcích, by byl velice dlouhý.
Tyto plody jsou bohaté i na vlákninu, která optimalizuje trávení a zlepšuje činnost trávicího traktu. To ocení hlavně lidé, jimž chybí pohyb nebo mají sedavé zaměstnání.
Ořechy se dají konzumovat samotné, ale najdeme je také v celé řadě moučníků, dezertů a cukroví. Přidávají se i do nejrůznějších náplní a krémů. Některé se nadrobno rozemelou na mouku k pečení, z jiných se lisuje kvalitní ořechový olej. Z arašídů se připravuje burákové máslo, které je zejména v Americe velmi oblíbené.
Pár zajímavostí na závěr
Největší je maledivský ořech, jeho váha se může blížit k úctyhodným 15 až 20 kilogramům.
Některé ořechy, zejména vlašské, patří v mnoha zemích k oblíbeným vánočním dekoracím. Ve starověku byly ořechy považovány za symbol plodnosti a erotiky.
V asijských zemích se ořechy používaly už před mnoha staletími v lidovém léčitelství. Kdysi lidé dokonce věřili, že pojídání vlašských ořechů, které připomínají tvarem a povrchem mozek, zvyšuje intelekt jedlíků.
K ořechům patří i jedlé kaštany. Bez nich by tradiční vánoční pokrm v anglosaských zemích, tedy krocan s nádivkou, rozhodně nebyl tím, čím je.
Naopak podzemnice olejná, jejíž plody známe pod názvem arašídy nebo buráky, není z botanického hlediska ořech, nýbrž luštěnina.